به عنوان بزرگترین مرجع تیزهوشان بخشی از مطالعه موسسه خط علم این است که همیشه بهترین راهکارها را برای مطالعه صحیح به دانشآموزان عزیز تیزهوشانیمان آموزش دهیم. مشاورین بی تجربه و تازه کار با توصیههای اشتباهی در مورد مطالعه برای تیزهوشان همیشه باعث میشوند تا دانشآموزان به آن عملکردی که در نظر دارند، نرسند. در این مقاله ما چند اشتباه رایج مطالعه برای تیزهوشان را با شما به اشتراک میگذاریم تا شما بتوانید روش صحیح را انتخاب کنید. درست است که مطالعه کردن یک روش یکسان برای همه نیست، اما اگر برخی از نکات مطالعه صحیح را بدانید قطعا عملکردتان افزایش خواهد یافت.
چهار اشتباه رایج مطالعه برای تیزهوشان که نمرات شما را خراب میکند:
1)هر چه مطالعه برای تیزهوشان بیشتر باشد، بهتر است:
این یک اعتقاد غلط است که باور کنیم مطالعه بیشتر یا درس خواندن در ساعتهای طولانیتر بهتر است. یوتیوب و رسانههای اجتماعی مملو از ویدیوهای «مطالعه با من» از دانشآموزانی است که هر بار بیش از پنج ساعت مطالعه برای تیزهوشان میکنند. به صورت کلی مغز انسان نمیتواند بیش از 45 دقیقه الی 1 ساعت متمرکز باقی بماند. بهتر است فریب حرف دیگران و شبکههای اجتماعی را نخوریم. درست است که بیش از یک ساعت هم میتوان مطالعه برای تیزهوشان داشت، اما باید در نظر گرفت که این مطالعه با یادگیری همراه است یا خیر.
من خودم زمانی که کنکور داشتم تقریبا بعد از نوروز روزانه بیش از 10 ساعت مطالعه میکردم و روش درس خواندنم هم به این سبک بود. 1 پارت مطالعاتی یک ساعته داشتم و بین هر دو قسمت مطالعاتی 20 دقیقه به ذهن خود با موسیقیهای بیکلام پیانو استراحت میدادم. با این روش بهترین عملکرد را تجربه کردم. یادتان باشد مهمترین عامل در مطالعه صحیح تمرکز است.
در این نوع سبک مطالعاتی کلید موفقیت تکرار مطالب خوانده شده خواهد بود. بهتر است برنامه مطالعاتی متناسب با تکرار دروس خوانده شده بخصوص درسهایی که نکته زیاد دارند، برای خود ایجاد نمایید. تکرار باعث تثبیت مطالب خوانده شده در ذهن میشود. یادتان باشد درس خواندن بدون مرور مطالب درسی همان حفظ کردن است. بهتر است قبل از اینکه مطالب درسی جدید از هر عنوان را مطالعه نمایید، ابتدا قبلیها را بررسی نمایید و سپس به مطالعه مطالب جدید بپردازید. مثلا اگر باید مبحث شتاب را مطالعه نمایید، بهتر است قبل از آن نگاهی به فرمولها و مفاهیم مباحث سرعت بیاندازیم و بعد از آن عنوان شتاب را مطالعه نمایید.
یادتان باشد، یادگیری با روشهای اشتباه مطالعاتی حتی با صرف ساعتهای مطالعاتی زیاد هم اتفاق نمیافتد. وقتی که ساعاتهای زیادی را بدون برنامه ریزی و تمرکز مطالعه میکنید، تصور میکنید که مطالب را عمیقا یادگرفتهاید و اعتماد به نفس کاذب در خود ایجاد مینمایید. درست است که یک تکنیک واحد برای همه دانشآموزان جواب نمیدهد، اما موثرترین روشهای مطالعاتی از یادآوری فعال تشکیل میشود.
بهترین روش این است که از ترکیبی از متدهای مطالعه در پارتهای 45 دقیقه الی 1 ساعت به همراه یک برنامه مطالعاتی همراه با تکرار با فاصله منظم استفاده کنید. این ترکیب جادویی، شما را قادر میسازد مطالب خود را سریعتر یاد بگیرید و زمان صرف مطالعه برای تیزهوشان را کاهش دهید.
2)نمرات از هر چیزی مهمتر است
یادتان باشد نمرات مهم هستند، اما این ذهنیت که نمرات مهمتر از هر چیز دیگری است، از قضا باعث میشود که شما نمرات بدتری بگیرید.
به من گوش کنید، دانشآموزانی که معتقدند نمرات مهمتر از یادگیری مطالب هستند، به جای یادگیری صحیح معمولا حفظ کردن را برای موفقیت در امتحان ترجیح میدهند. اینها دانشآموزانی اند که به دنبال میانبرها برای رسیدن به موفقیت در یک شب هستند. به طور خلاصه، خطر حفظ کردن این است که شما را فریب میدهد تا فکر کنید مطالب درسی را بلد هستید. اما توانایی شما در بازگرداندن چیزی کلمه به کلمه هیچ ارتباطی با توانایی شما در به کار بردن مطالب در سوالات تستی ندارد. حفظ کردن نیز موقتی است و اگر بخواهید از آن اطلاعات حفظ شده در روز بعد استفاده کنید، وقت تلف کردن خواهد بود زیرا چیزی به یاد نخواهید آورد.
تقریباً هر کسی میتواند در یک تکلیف ساده یا تکلیف کلاسی بدون اینکه واقعاً مطالب را یاد بگیرد، با حفظ کردن، نمره خوبی را دریافت کند. اما فکر کنید که آزمون تیزهوشان دارید. آیا واقعا میتوانید این حجم از مطالب را حفظ نمایید؟
من همیشه میگویم یادگیری مطالب از همان ابتدا، با دقت در کلاس درس و انجام تکالیف خود به صورت واقعی 60 درصد پیش خواهد رفت. اگر با این ذهنیت که حفظ کردن درستترین کار است تا اینجای پیش رفته اید، بدانید که از ابتدا تا الان مسیری نادرست را برای رسیدن به آرزوهای خود انتخاب کرده اید.
اگر مطالب را به صورت واقعی یاد بگیرید، نمرات بعد از مدتی خیلی عالی خواهند شد. فراموش نکنید که شکا مطالب درسی را میدانید.
3) یادگیری مطالب درسی آسان است
این یک اعتقاد نادرست است که فکر کنید یادگیری مطالب درسی آسان است. هیچ چیز در مورد یادگیری آسان نیست. حتی اگر مطالب را دوست داشته باشید و آن را مرتبط با اهدافتان بدانید، فرآیند یادگیری مطالب درسی در ابتدای کار برای همه چالش برانگیز خواهد بود. همه ما دوست داریم درس بخوانیم تا احساس خوبی نسبت به خودمان داشته باشیم. همه ما خواهان رضایت از دانستن چیزها هستیم و میخواهیم از ناراحتی این واقعیت که برخی از مطالب درسی را نمیدانیم اجتناب کنیم.
صدایم را بلند و واضح بشنو: درس خواندن و یادگرفتن سخت و دشوار است. اگر به راحتی از همان ابتدای کار مطالب درسی را یاد میگیرید، بدانید روش درستی را انتخاب نکردهاید.
استفاده از روشهای فراخوان فعال که در مورد اول توضیح دادیم، طبیعتاً فرآیندی سخت و ناخوشایند خواهد بود. اما هدف ما در اینجا این است که به هر حال این کار را انجام دهیم. بیایید با یک مثال توضیح دهم. یک ورزشکار زمانی که در حین تمرین است باید وزنههای سنگین بلند نماید. آیا به نظر شما کار راحتی است؟
قطعا پاسخ این سوال خیر خواهد بود. قطعا درد را در حین بلند کردن وزنهها تجربه نمینماید، پس کار راحتی نیست.
از سوی دیگر، اگر از روشهای یادآوری فعال و تکرار فاصلهدار استفاده میکنید، و از خود ناامید میشوید که مطالب را به سرعتی که میخواهید یاد نمیگیرید. یادتان باشد فرآیند صحیح یادگیری زمانبر است.
فکر میکنید چون در حین نوشتن تکالیف خوب هستید قطعا برای آزمون دادن آمادگی لازم را دارید:
خیلیها بر این باوراند که تنها با داشتن سواد کافی میتوانند در آزمون تیزهوشان موفق شوند. یادتان باشد این طرز فکر کاملا اشتباه است. بیایید قبل از هر چیزی یک مورد را با هم بررسی نماییم. بسیاری از دانشآموزانی که با آنها کار میکنم وقتی میتوانند مسائل ریاضی را حل کنند یا به سؤالات زیستشناسی پاسخ دهند یا نموداری را برای تکالیف کلاسی آماده نمایند هیچ مشکلی ندارند، اما سر جلسه آزمون به دلیل استرس بالایی که دارند، نمیتوانند عملکرد خوبی را تجربه کنند.
مشکل این است که وقتی تکالیف کلاسی را انجام میدهیم، به همه منابع خود دسترسی داریم. اگر در یک سوال گیر کردیم، میتوانیم آن را در گوگل جستجو نماییم. اگر فراموش کنیم که چگونه یک سوال ریاضی را انجام دهیم، میتوانیم به یادداشتهای ریاضی خود نگاه کنیم. این دقیقاً همان کاری است که ما باید انجام دهیم و بخشی از فرآیند یادگیری است. تنها راهی که متوجه میشوید تا برای آزمون آماده هستید یا نه، این است که خودتان را قبل از آزمون آزمایش کنید. به صورت کلی این موضوع به این واقعیت برمیگردد که انسانها وقتی چیزی را نمیدانند دوست ندارند اعتراف نمایند.
نکات پایانی درباره افسانههای رایج مطالعه
اگر تا به حال به هر یک از موارد گفته شده فکر و عمل کردهاید دیگر بهتر است مطالعه برای تیزهوشان و طرز فکر خود را تغییر داده و مسیری جدید را برای رسیدن به موفقیت طی نمایید. فراموش نکنید مسیر موفقیت، مسیری راحت نیست و پر از سختیها و چالشهایی است که باید بپذیرید تا بتوانید این مسیر را با موفقیت طی نمایید.