ذهن انسان از بخشهای متفاوتی تشکیل شده است که حافظه تصویری بخش بزرگی از آن را تشکیل میدهد. مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان به کمک حافظه تصویری باید صورت پذیرد. خیلی از وقتها ماندگاری تصاویر از متنها در ذهنمان بیشتر است. حافظه تصویری به توانایی ما در ذخیره و به یادآوری تصاویر و تجسمهای بصری ارتباط دارد. یکی از مسائل مهم مرتبط با حافظه تصویری، کشف این موضوع است که آیا همه انسانها قادر به داشتن این نوع حافظه هستند. بررسیهای اخیر در دانشگاه کمبریج نشان میدهد که تفاوتهای قابل توجهی بین افراد در قدرت حافظه تصویری وجود دارد، به همین دلیل است که برخی از دانشآموزان خیلی سخت میتوانند مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان داشته باشند. عدهای از افراد قادر به ایجاد تصاویر ذهنی شفاف یا حافظه تصویری قوی هستند که همین امر سبب میشود تا قادر به بازخوانی جزئیات دقیق و مشخصات تصاویر باشند. این دسته از دانشآموزان میتوانند مطالعه تصویری برای آژمون تیزهوشان داشته باشند. در حالی که برخی دیگر قادر به ایجاد تصاویر با شفافیت پایین و جزئیتگرا هستند. این تفاوتها در توانایی حافظه تصویری، میتواند به وجود فاکتورهای ژنتیکی، شخصیتی و همچنین تجربیات شناختی و آموزشی هر فرد بازگردد. به صورت کلی مغز افرادی که حافظه تصویری قوی دارند، ممکن است بخشهای خاصی داشته باشد که برای ذخیره و بازخوانی تصاویر بصری مؤثرتر عمل میکند. با این حال، تحقیقات اولیه نشان میدهد که تفاوتهای قابل توجهی در توانایی حافظه تصویری بین افراد وجود دارد و عوامل ژنتیکی، شخصیتی و شناختی میتوانند در ایجاد این تفاوتها نقش مهمی داشته باشند. در پژوهش حاضر، ما به بررسی عوامل مختلفی که ممکن است بر توانایی حافظه تصویری تأثیر بگذارند، خواهیم پرداخت تا بهتر بفهمیم چه کسانی دارای حافظه تصویری قویتری هستند.
چه کسانی حافظه تصویری قوی دارند و مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان انجام میدهند
سندرم آسپرگر یک نوع اختلال رشد عصبی است که به خاطر آن افراد نمیتوانند ارتباط موثری با دیگران داشته باشند و همچنین در انجام حرکات پیچیده فیزیکی نیز مشکل دارند. این افراد معمولاً رفتارهای وسواسی و تکراری زیادی از خود نشان میدهند. بیشتر افراد مبتلا به این سندرم با هوش بالاتر از حد معمول جامعه مواجه هستند و استعدادهای عالی در زمینههایی مانند ریاضیات، تحلیل، کامپیوتر و حتی علوم انسانی دارند. معمولا این دسته از دانشآموزان با کمک مشاورین تحصیلی مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان انجام میدهند. آنها معمولاً دارای شخصیت ریزبینی هستند و همچنین، تفکرات عمیق و تصویرسازی ذهنی قوی و تخیلی دارند، که باعث میشود خیلی راحت فرآیند تصویرسازی را در ذهن خود انجام دهند.
دانیل تامت مردی با حافظه تصویری قوی
دنیل تامت یک ورزشکار ذهنی است که به عنوان بزرگترین ورزشکار ذهن جهان شناخته میشود. او دارای اوتیسم و مبتلا به سندرم ساوانت است. در سال ۲۰۰۴، به خاطر توانایی شگفتانگیزش در حفظ و گفتن عدد پی به طور کامل به مدت ۵ ساعت و ۹ دقیقه، تقدیر شد. او همچنین یک نویسنده و تاکنون از وی نه جلد کتاب منتشر شده است. دنیل تامت درک عالی نسبت به ریاضیات دارد و ارتباط عمیقی در ذهن خود بین عداد تصور میکند. علاوه بر این، توانایی ترجمه به چندین زبان و تجربه در زمینه نویسندگی و رمان نیز دارد. دنیل تامت به مدت ۵ ساعت و ۹ دقیقه قادر بود عدد پی (به اعشار) را بهطور کامل حفظ و با دقت آن را تا ۲۲ هزار رقم اعشار تکرار نماید. این کار یعنی حفظ این تعداد رقم کاری فوقالعاده است که افراد معمول با حافظه کوتاه مدت از انجامش عاجز هستند و همین عمل او را به شهرت جهانی رساند. در سال ۲۰۰۴، دنیل تامت به عنوان “بزرگترین ورزشکار ذهن جهان” تجلیل شد و این امر به تأیید قوه ذهنی استثنایی او اشاره دارد. دانشآموزانی که مانند وی از حافظه تصویری بالایی برخودار هستند باید مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان داشته باشند زیرا این عمل سبب میشود تا مانگاری مطالب خوانده شده در ذهن بیشتر شود.
طبق مواردی که تا الان مطرح کردیم معمولا حافظه تصویری دانشآموزان در یک سطح مشخص قرار دارد مگر در موارد نادری که با هم بررسی کردیم. اگر مطمئن نیستید که حافظه تصویری خوبی دارید پس بهتر است این تکنیک مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان را امتحان کنید و ببینید که آیا برای شما کار میکند. اگر این تکنیکها به شما در راستای رسیدن به اهدافتان کمک کردند، پس میتوان گفت ممکن است یک یادگیرنده بصری باشید. اگر نه، این احتمال وجود دارد که یک یادگیرنده حرکتی، شنیداری یا خواندن/نوشتن باشید البته در بیشتر موارد میتوانید ترکیبی از انواع یادگیرنده باشید.
مهمترین قدمی که یادگیرندگان بصری میتوانند در حین مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان داشته باشند، قرار دادن مطالب در قالب تصویری است، زیرا درک تصاویر برای آنها راحتتر خواهد بود. در اینجا چند نکته و ایده مطالعه برای چگونگی انجام آن وجود دارد:
تکنیکهای مطالعه برای یادگیرندگان بصری
1. یادداشت بردارید:
در طول صحبتهای معلم در کلاس مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که یادداشت برداری نمایید. حتی اگر معلم خود به شما جزوه میدهد باز به هر حال سعی نمایید خودتان یادداشت برداری کنید. یادداشت برداری فرآیندی است که اطلاعات را از شنیداری (گوش دادن) به دیداری (روی کاغذ) منتقل میکند و بخشهایی از مغز را که مسئول پردازش بصری هستند فعال مینماید. اگر برای یادداشت برداری مشکل دارید میتوانید مقاله نحوه یادداشت برداری در کلاس را بررسی نمایید.
2. اطلاعات را در تصاویر جهت مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان قرار دهید:
همانطور که یادداشت برداری میکنید (از تدریس معلم یا در حین مطالعه)، سعی نمایید تا حد امکان مفاهیم و نکات را در تصاویر، نمودارها یا سایر نمایشهای بصری قرار دهید. تقریباً هر مفهومی را میتوان به نحوی نشان داد و تنظیم مجدد مطالب به این روش میتواند برای یادگیرندگان بصری بسیار مفید باشد. هر چه قرار دادن اطلاعات متنی یا صوتی در تصاویر بیشتر باشد، یادگیری بهتر خواهد شد.
3. از رنگ جهت مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان استفاده کنید:
در صورت امکان، از رنگ استفاده کنید! از قلمهای رنگی برای یادداشت برداری و از رنگهای مختلف برای نمایش مفاهیم متفاوت استفاده نمایید (مثال: واژگان به رنگ سبز، مفاهیم به رنگ آبی). البته میتوانید از هایلایترها مخصوصا رنگهای نارنجی و سبز فسفری استفاده کنید. زمانیکه چشم شما به این هایلایتها میخورد ناخودآگاه باعث میشود، شما یک بار دیگر این مطالب را بررسی و به دلیل رنگ متفاوت این مطالب ماندگاری بهتری در ذهنتان خواهد داشت.
4. یادداشتهای خود را بازنویسی کنید:
به جای اینکه فقط یادداشتهای خود را به عنوان مطالعه مجدد بخوانید و بهتر است آن موارد را بارها و بارها جهت مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان بازنویسی کنید (البته با استفاده از تصاویر، نمودارها و غیره!). یک تکنیک کلیدی مطالعه برای یادگیرندگان بصری، تکرار مداوم است زیرا در نهایت آنچه را که مطالعه میکنید در ذهن خود میبینید.
5. موارد مهم را روی تخته وایتبرد یادداشت نمایید:
بهتر است در منزل یک تخته وایت برد سفید داشته باشید تا مواردی که یادگیری آنها سخت است را روی آن برای مدت چند روز یادداشت نمایید. فراموش نکنید باید لوکیشن تخته جایی باشد که مدام در دیدتان قرار بگیرد. زمانیکه تخته در دیدتان قرار دارد باعث میشود که چشم ناخود آگاه به این موارد برخورد کند. این دیدنها سبب میشود تا مطالب بهتر در ذهن گنجانده شود.
نکته پایانی در مورد تکنیکهای مطالعه بصری
تمام این تکنیکها باعث میشود تا مطالعه تصویری برای آزمون تیزهوشان توسط شما به صورت راحتتر صورت پذیرد. یادتان باشد یک دانشآموز موفق از تمامی تکنیکهای مطالعاتی برای اینکه بهترین بازده را تجربه نماید استفاده میکند. ما در این مقاله سعی کردیم به شما یاد دهیم که چگونه از حافظه تصویری خود نهایت استفاده را ببرید.