مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان موضوعی هست که با با نزدیکشدن به زمان برگزاری آزمون تیزهوشان دغدغه همه رفقایی هست که دارن همه تلاششون رو میکنن تا در بهترین مدارس کشور یعنی مدارس استعدادهای درخشان سمپاد قبول بشن. سوال مهم اینه که الان باید چکار کنیم؟ چه برنامهای رو پیش بگیریم؟ و چطور مطالعه کنیم؟
برای قبولی در آزمون تیزهوشان یکی از مهمترین کارها در این بازه زمانی، شرکت در آزمونهای آزمایشی و مسلطشدن به مهارتهای آزمون دادنه. امّا این مهارتها چیه؟ و چطور میشه در اونها مسلط شد؟ با ما در این مقاله از آموزشگاه تیزهوشان خط علم همراه باشید تا به این سوالات پاسخ بدیم و با آمادگی کامل در رو آزمون شرکت کنیم و بهترین نتیجه یعنی قبولی در آزمون مدارس استعدادهای درخشان رو بدست بیاریم.
مهارتهای لازم برای قبولی در آزمون تیزهوشان چیه؟
همه ما میدونیم که آزمون تیزهوشان، دروازهای به سوی مدارس استعدادهای درخشان و فرصتی برای شکوفایی استعدادهای دانش آموزان نخبه هست. قبولی در این آزمون بزرگ و سرنوشتساز نیازمند تسلط بر مهارتهای مختلفی هست که در ادامه به برخی از مهمترین اونها اشاره میکنیم:
- توانایی شناخت سوالات سخت، ساده، وقت گیر : این مهارت با زدن تستهای مختلف بدست میاد.
- ۱۲۰ دقیقه به صورت مداوم از ذهن استفاده کردن : با زدن تستهای جامع در منزل و شرکت در آزمونهای شبیه ساز این مهارت بدست میاد.
- مدیریت تعداد اشتباهات : با خودمون صادق باشیم، حداقل سوالات با توجه به توانمندیهای خودمون رو مشخص کنیم، اشتباهات آزمونهای گذشته و تستهای اشتباه منزل رو مرور کنیم.
- تمرین افزایش تمرکز : توو خونه همیشه دنبال جَو آروم برای مطالعه و تمرین نباشیم.
- نترسیدن از پاسخبرگ خالی : به خودمون، آموزشها و مشاورههایی که داشتیم ایمان داشته باشیم و این نگرش و روحیه رو داشته باشیم که قرار نیست ۱۰۰% سوالات پاسخ بدیم.
- افزایش دقت همراه با بالارفتن سرعت: در خونه بهصورت زماندار و مرحله به مرحله تست بزنیم و تحلیل و آنالیز بیدقتیها رو انجام بدیم و سعی کنیم در اون اشتباهات رو در آزمونهای بعدی تکرار نکنیم.
- مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان : شاید مهمترین مهارت لازم برای قبولی در آزمون تیزهوشان توانایی مدیریت زمان در جلسه آزمون هست که در ادامه بیشتر در مورد اون باهم صحبت میکنیم.
برای مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان چه اقداماتی لازمه؟
اولین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | شناخت و صادق بودن با خود (تکنیک حداقل سوال):
اگه جزو اون دسته از بچههایی هستیم که به خوبی تا الان درسارو خوندیم و سطح توقعمون از خودمون بالاست، تکنیک حداقل سوال خیلی بهمون در مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان کمک کننده هست. این تکنیک بر اساس توانمندیها و میانگینِ درصدهای اخیرمون برای هر بخش تعیین میشه. با استفاده از این تکنیک یامون میمونه که قرار نیست به ۱۰۰% سوالات پاسخ بدیم و همیشه یه سری سوالات سخت، چالشی، زمانبر و جدید داخل آزمون تیزهوشان هست که باید ازشون عبور کنیم؛ پس یادمون باشه باید خودمون رو برای پاسخ ندادن به یه سری سوالات در سر جلسه آزمون سمپاد آماده کنیم.
در ضمن تکنیک حداقل سوال به شدت به کنترل استرس کمک میکنه. مثلاً اگه حداقل درصد تعیین شده برای بخش هوش ریاضی ۵۰ درصده، اجازه داریم از هر ۱۰ سوال به ۵ سوال پاسخ ندیم. اینجوری اگه برای مثال ۳ سوال اول هوش ریاضی رو نتونستیم جواب بدیم، بهم نمیریزیم و با خودمون میگیم این ۳ سوال جزو همون ۵ تاست که نباید بزنم، پس استرس نمیگیرم.
دومین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | استفاده از تکنیک ضربدر و دایره:
ما در جلسه آزمون با ۴ نوع سوال سر و کار داریم:
- سوالاتی که در زمان استاندارد برامون قابل حله: این سوالات رو قطعاً حلشون میکنیم.
- سوالاتی که بلد نیستیم و با فکر کردن هم نمیتونیم اونها رو حل کنیم: اینها سوالاتیه که کنارشون باید ضربدر بزنیم.
- سوالاتی که اونها رو بلدیم؛ امّا وقت گیره یا برامون مبهمه: اینها سوالاتیه که کنارشون باید دایره بزنیم.
بیاید فرض کنیم ۳۰ درصد یه پروژه رو جلو رفتیم و متوجه شدیم نتیجه نمیده و یه پروژه دیگه هم داریم ۷۰ درصد پیش رفته، متوجه شدیم اون هم جواب نمیده، کدوم رو باید رها کنیم؟ دقیقاً پاسخدادن به سوالات وقتگیر هم اینطوریه که اول آزمون شروع میکنیم تا نصفه پیش میریم ولی دلمون نمیاد رها. این رها نکردن کار به شدت اشتباهیه؛ چون طبق اصل خود فعالی، ناآگاهانه رفتیم سوال بعدی؛ امّا انگار چراغی در ذهنمون روشنه و همچنان داره به سوال قبلی فکر میکنه و ممکنه جواب و روش حل اون هم یهو به ذهنمون برسه.
پس در مواجه با سوالات وقتگیر و برای مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان باید چکار کنیم؟ بهتره کنار این نوع سوالات دایره بزنیم تا اگه انتهای آزمون زمان اضافی آوردیم؛ برگردیم و اونها رو حل کنیم. یادمون باشه اگه دلمون نیاد از سوالات وقت گیری که بلد هستیم عبور کنیم؛ این سوالات مثل یه باتلاق ما رو به داخل خودشون میکشونن و یهو به خودمون میایم و میبینیم زمان آزمونمون رو از دست دادیم و ادامه آزمون هم به خاطر استرس بالا و از دست دادن زمان خراب میکنیم.
یک نکته بسیار مهم: اینکه در شروع آزمون تیزهوشان بیایم دفترچه سوالات رو چند دقیقه ورق بزنیم و ببینیم سوالات برامون سخته یا آسون؟ کار بسیار وحشتناکیه؛ چون سوالات ساده و سخت در آزمون تیزهوشان یک ارزش رو دارن.
- سوالات شکدار:
اگه بین ۴ گزینه، ۲ گزینه رو کاملاً رد کردیم و بین ۲ گزینه دیگه شک داشتیم، مجاز هستیم اون سوال رو هم علامت بزنیم. چون در این حالت احتمال اینکه پاسخ ما درست باشه ۵۰ درصده. البته به شرطی که آدم شکاکی نباشیم و گزینهی اولی که به ذهنمون میرسه رو حتماً بزنیم و خرابش نکنیم. (رفیق بیا سعی کنیم گزینه هارو عوض نکنیم.)
برای مواجه شدن با سوالات شک دار، باید با شرکت در آزمونهای آزمایشی نسبت به خودمون شناخت پیدا کنیم. مثلاً اگه همیشه در سوالات درک مطلب هوش کلامی شک میکنیم و اشتباه میزنیم ولی در سوالات الگوهای عددی هوش ریاضی شانسمون همیشه درست گفته. پس در هوش کلامی وقتی شک میکنیم بهتره اون سوال رو نزنیم؛ امّا در سوالات هوش ریاضی شک رو بزاریم کنار و تست رو بزنیم.
معمولاً بیشتر ما در دروس خوندنی مثل “زیست، پیام آسمان” شک میکنیم و این به خاطر عدم مطالعه عمیقه؛ چون همیشه تو مدرسه حتی اگه نصفه نیمه هم جواب دادیم یه بخشی از نمره رو گرفتیم. برای رفع این مشکل و مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان میتونیم در مباحثی که شک میکنیم دستمون رو بذاریم روی گزینهها و اجازه ندیم گزینهها ما رو به شک بندازن.
سومین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | استفاده از تکنیک زمان نقصانی:
یکی از بهترین تکنیکها برای مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان تکنیک زمان نقصانی هست. این تکنیک میگه بیا سعی کنیم هر تست رو کمتر از زمان استاندارش که روی دفترچه خورده بزنیم و خب با استفاده از تکنیک ضربدر دایره هم در انتهای آزمون زمانی رو اضافه میاریم و میتونیم برگردیم سوالات باقی مونده رو که علامت زدیم پاسخ بدیم. خوبی این روش اینه که زمانی برای مرور در انتهای کار خواهیم داشت.
در این زمان دیگه میدونیم سطح هر سوال در هر بخش به چه صورته و با دید بازتری شروع به پاسخ دادن به سوالات باقی مانده میکنیم. مثلاً اگه در هوش ریاضی الگوهای سختی دادند؛ امّا مبحث هوش ریاضی ترکیبش با تصویر سادهتر بود پس بریم سوالات دایره دار اون بخش ساده رو جواب بدیم. البته ممکنه زمانبندی و مدیریت زمانمون در هر بخش اجازه نداده به سوالات انتهایی پاسخ بدیم، اولویت با این سوالاته بعد سوالات دایره دار.
چهارمین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | تکنیک ساعت مچی:
در آزمونهای آزمایشی برای خودمون تعداد ۱۰ سوال مشخص کنیم و سعی کنیم زیر ۱۰ دقیقه به این سوالات پاسخ بدیم و نهایتاً با تکنیک زمان نقصانی مقداری از زمان خودمون رو برای برگشت به سوالات دایرهدار نگه داریم. حتماً به خودمون قول بدیم که اگه قراره سوال ۱ تا ۱۰ رو زیر ۱۰ دقیقه پاسخ بدیم وقتی سوال ۷ هستیم و ۱۰ دقیقه تموم شده، تعلل نکنیم و به سوال شماره ۱۱ بریم.
پنجمین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | ترتیب پاسخگویی به سوالات دفترچه:
به هیچ عنوان ترتیب دفترچه سولات آزمون تیزهوشان رو تغییر ندیم به خصوص ششمیها؛ چون اصلاً معلوم نیست بخشها از هم تفکیک شده باشن و سوالات مثل آزمون ۱۴۰۰ میتونه درهم باشه.
ششمین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | در جلسه آزمون تیزهوشان خودت رو با هیچکس مقایسه نکن:
برای مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان سر جلسه نه به چپ نه به راست نه جلویی و عقبیمون کار نداشته باشیم. اگه میبینیم بغل دستیمون داره تند تند پاسخبرگش رو سیاه میکنه نباید استرس بگیریم. آخه از کجا میدونیم داره درست جواب میده یا نه؟ پس بهتره موقع آزموندادن فرض کنیم توی یه جزیره تنهاییم؛ نه از مراقب چیزی بپرسیم، نه به اطرافمون توجه کنیم و این کار رو توو خونه هم تمرین کنیم و از پدر و مادرمون موقع آزموندادن هیچی نپرسیم.
هفتمین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | در جلسه آزمون تیزهوشان سوالات رو کنترل کن:
همیشه بلافاصله بعد از اینکه به پاسخ سوال رسیدیم اون رو وارد پاسخبرگ کنیم و هیچ موقع برای انتهای آزمون نگذاریم. هر ۱۰ سوال هم چک کنیم که همه چیز مرتبه یا نه؟ یه وقت سوالات رو بالا پایین وارد نکرده باشیم!
هشتمین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | استفاده از وقفه در آزمون تیزهوشان:
در حین آزمون حداقل باید یکبار چند جرعه آب، مواد قندی طبیعی بخوری و هر ۳۰ الی ۴۰ سوال سرمونو بالا بگیریم، چند ثانیه یه نفس عمیق بکشیم و آزمون رو ادامه بدیم. به وسط آزمون هم رسیدیم یه حرکتی به گردن و سرمون بدیم تا جریان خون به مغزمون بهتر برسه. به وفور داریم بچههایی که سوالات آخر آزمون رو خراب میکنن چون هیچ وقفهای بین پارتهای آزمون ندادن.
به قول کوهنوردا: قبل از اینکه خسته بشی استراحت کن و اِلا میبُری!!
نهمین قدم مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان | عدم حذف برخی از مطالب در آزمون تیزهوشان:
بهطور کامل سفید گذاشتن یه بخش از پاسخنامه بسیار خطرناکه. پس باید هیچ مبحث و درسی رو حذف نکنیم.
جمعبندی مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان
هدف از مدیریت زمان در آزمون تیزهوشان و هنر آزمون اینه که به اونچه براش زحمت کشیدیم، زمان گذاشتیم، درس خوندیم، تست زدیم و لایقش هستیم برسیم. پس باید تمام مهارتهای گفته شده رو در خونه با زدن تست زماندار و در آزمونهای آزمایشی تمرین کنیم. بهتره برای تست زماندار زدن از یک کتاب جدید استفاده کنیم و این کتاب رو برش بدیم و حداقل ۲ مبحث متفاوت رو کنار هم قرار بدیم و شروع کنیم به تست زمان دار زدن.
در این مقاله سعی کردم تکنیکهای مدیریت آزمون تیزهوشان و تمام نکات لازم که میتونه به قبولی در آزمون مدارس استعدادهای درخشان کمک کنه رو بهتون با جزییات کامل بگیم . شما برای مدیریت آزمون از چه تکنیکهایی استفاده میکنید؟ آیا هیچ کدوم از تکنیکهایی که در این مقاله گفتیم رو اجرا میکنید؟ خوشحال میشیم از تجربههای شما در آزمون تیزهوشان بیشتر بدونیم.
به امید موفقیت همه شما عزیزان در آزمون تیزهوشان