خیلی از اوقات برای همه ما پیش آمده است که نمرات بدی را کسب کردهایم. در این شرایط همه میگویند که کم درس خواندی و ما پیش خود فکر میکنیم که باید مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان داشته باشیم. اغلب به دانشآموزان گفته میشود که برای ایجاد بهترین نمرات باید مطالعه زیادی داشته باشی اما این حرف کاملا اشتباه است. بیایید با یه بیان دیگر این مورد را بررسی نماییم. آیا انسانهای موفق و ثروتمند کسانی هستند که صبح تا شب در حال کار کردن هستند؟
پاسخ این سوال قطعا خیر است. انسانهای موفق و ثروتمند کسانی هستند که هوشمندانه کار و تلاش میکنند. پس یادتان باشد برای یادگیری نیاز به مطالعه هوشمندانه دارید نه مطالعه بیش از حد برای آزمون تیزهوشان.
یادگیری هوشمندانه چیست و چه تفاوتی با مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان دارد:
منظور از یادگیری هوشمندانه یعنی مطالعه به روش صحیح، منظم و هدفمند. دو نفر را در نظر بگیرید که در حال مطالعه هستند. نفر اول نمیداند چگونه و چه درسهایی را مطالعه کند و با داشتن مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان اعتماد به نفسش افزایش مییابد ولی متناسب با درسهای روز بعدش مطالعات خود را انجام میدهد. این دانشآموز همیشه درک مطالب دروس تخصصی برایش سخت بوده و نمیتواند با آنها ارتباط گیرد زیرا هر چه این درسها را میخواند متوجه نمیشود. اما دانشآموز دوم کسی است که همیشه با هدف و برنامه دروس خود را مطالعه میکند. این دانشآموز همیشه دروس تخخصی مانند ریاضی و علوم را در همان روز تدریس مطالعه مینماید تا مباحث درسی از ذهنش پاک نشود. او با برنامه درسی که مینویسد میداند چه درسی را در چه روزی باید مطالعه نماید.
حالا فرق بین این دو را متوجه شدید. یکی برای هدف خود اهمیت قائل است و همه تلاشش را انجام میدهد تا درست و هوشمندانه به آن برسد. اما دیگری دقیقا برعکس عمل مینماید زیرا برای اهداف خود ارزش قائل نیست. این دسته افراد همیشه کسانی هستند که از شرایط ناراضیاند، همیشه نگران و مضرب هستند و مهمتر از همه مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان دارند. نکته با اهمیت این است که آنها بعد از مدتی به کلی سرد میشوند. هدف ما از ارائه این مقاله کمک به دانشآموزانی است که مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان دارند. یادتان باشد یک دانشآموز موفق روزانه 3 الی 4 ساعت بیشتر برای مطالعه و انجام تکالیف زمان نمیگذارد ولی خوب چون این کار را منظم انجام میدهد، نتیجه بسیار مطلوبی کسب مینماید.
علاوه بر این، انجام فعالیتهای بیش از حد چه مربوط به مدرسه و چه غیر از آن میتواند منجر به زدگی بیش از حد شود. حتی بدتر از آن، انجام بیش از حد میتواند به طور جدی بر سلامت شما تأثیر بگذارد، زیرا استرس سبب میشود سطح کورتیزول افزایش یابد و الگوهای خواب را مختل میکند، اعتماد به نفس را کاهش و احساس افسردگی را تشدید مینماید.
در زیر، ما چهار علامت گویا را به اشتراک میگذاریم که نشان دهنده این است که شما مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان دارید:
1. به دلیل استرس نداشتن مطالعه مشکل خوابیدن دارید
خیلی از دانشآموزان به دلیل داشتن استرس بالا که مطالعه خوبی نداشتند یا اینکه مباحث درسی را یاد نگرفتهاند، نمیتوانند شبها خواب خوبی را تجربه نمایند، که مسئول این مورد خانواده است. معمولا انسانهایی که بیش از حد مدام در حال فکر کردن هستند این اتفاقات برایشان میافتد. یادتان باشد بیش از حد فکر کردن اصلا کار خوبی نیست، زیرا سبب میشود تا سطح استرس افزایش یابد. به جای فکر زیاد یا مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان درست عمل نمایید. باید راه درست را برای داشتن مطالعه عالی پیدا کنید. میتوانید از مشاورین آموزشگاه تیزهوشان خط علم کمک بگیرید. همکاران ما در خدمتتون هستند.
2. انگیزهتان نسبت به روز اول کمتر شده است:
یکی از بزرگترین دلایلی که باعث کاهش انگیزه میشود این است که در ذهن خود مسیر موفقیت را سخت تجسم نماییم. اگر دائماً به خود بگویید که این سخت است، آن درس را متوجه نمیشوم و … باعث میشود تا مسیر موفقیت خود را سخت نشان دهید. بیایید با هم صادق باشیم. اگر سخت است برای همه به این صورت قرار دارد. چرا یک نفر میتواند موفق شود ولی یک نفر فقط در جا میزند. اگر درسی را خوب متوجه نمیشوید باید حتما مراحل زیر را انجام دهید:
. در کلاس درس زمان تدریس خوب گوش دهید.
. همان درس را در روز تدریس در منزل مطالعه و بخشی از تکالیف را حل نمایید.
. بخشی دیگر را در پس فردا و در نهایت بقیه تکالیف را قبل از جلسه بعدی حل نمایید.
. یادتان باشد تکرار برای یادگیری صحیح معجزه میکند.
پس مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان باعث یادگیری بیشتر نخواهد شد.
3. مطالعه بدون تمرکز دارید:
بارها شده که در حال مطالعه هستید و حواستان به صورت مکرر بعد از مدتی پرت میشود. این دقیقا جایی است که باید دست از مطالعه بکشید زیرا دیگر نمیتوانید تمرکز خود را حفظ نمایید. دقیقا اینجا مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان تعریف میشود، مشا دروس خود را میخوانید اما چیزی به آموختههایتان اضافه نمیشود. در این حالت دو اتفاق پیش میآید:
حالت اول حواستان برای مطالعه بیش از حد پرت شده است. یادتان باشد یک انسان نمیتواند بیش از 45 دقیقه الی یک ساعت به صورت متوالی تمرکز خود را حفظ نماید. به همین دلیل است که کسانی که بیش از حد در یک پارت مطالعات خود را انجام میدهند، نمیتوانند نتایج مطلوبی را کسب نمایند.
حالت دوم به دلیل این است که حواستان جای دیگر پرت شده. در این حالت باید اول حواس پرتی خود را برطرف نمایید تا بتوانید مجدد دقت خود را افزایش دهید.
4. وسواس مطالعاتی پیدا کردهاید:
خیلی اوقات برای شما پیش آمده با اینکه مطالعه دارید و یادگرفتهاید فکر میکنید که آن مطالب در ذهنتان جای نگرفتند. در اولین قدم برای اصلاح این مورد باید منظم مطالعه کنید. دانشآموزانی که این حس در وجودشان ایجاد میشود متاسفانه بدون برنامهریزی مطالعاتی دروس خود را میخوانند. این نوع درس خواندن همان مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان بدون هدف و برنامهریزی است.
مواردی که تا اینجای کار گفتیم مشکل خیلی از دانشآموزان برای مطالعه بیش از حد بود. قطعا هر کار اشتباهی راهکاری برای بهبود دارد. مواردی که الان مطرح میکنیم میتواند به شما در داشتن یک مطالعه هوشمندانه کمک کند تا دیگر دچار مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان نشوید:
1) کمتر و درست در چند قسمت مطالعات خود را انجام دهید:
گاهی اوقات واقعا بهتر است که کمتر کار کنید و در کنار آن درست فکر نمایید. زمانیکه بیش از حد مطالعه نادرست انجام میدهید نمیگذارید که ذهنتان شما را هدایت نماید. برای مدیریت مطالعات خود باید در اولین قدم برنامه مطالعاتی داشته باشید. در مرحله دوم حتما پارتهای مطالعاتی خود را به بخشهای 45 دقیقه الی یک ساعت تبدیل نمایید و بین هر دو پارت مطالعاتی به ذهن خود 15 دقیقه استراحت دهید.
2) اگر فکر میکنید که مطالب را با آنکه خواندهاید یاد نگرفتهاید بهتر است تمارین متفاوتی از کتابهای دیگر حل نمایید:
بیایید با یک مثال توضیح دهم. من الان مبحث کسر را خواندهام و تمامی تمارینش را حل کردم. خیلی اوقات این حس را دارم که مطالب خوانده شده را یاد نگرفتهام. در این حالت بهتر است یک کتاب دیگر بردارم و تمارین آن را نیز بررسی نمایم. در این حالت دیگر این حس به سراغم نمیآید. یادتان باشد این حس از کم بود اعتماد به نفس در وجود دانشآموزان ایجاد میشود. خیلیها برای اینکه مطمئن شوند مطالب درسی را یاد گرفتهاند از پدر یا مادر خود میخواهند تا مطالب درسی را از آنها بپرسند. ایجاد حس اعتماد به نفس در دانشآموزان تنها توسط پدر و مادر باید صورت پذیرد.
3) داشتن انگیزه:
خیلی اوقات ما درحال انجام کارهایی هستیم که میدانیم اشتباه است. با این حال دوباره آنها را انجام میدهیم و اشتباهاتمان را تکرار مینماییم. دلیل آن هم نداشتن انگیزه تغییر مسیر است. انسان با انگیزه همیشه به دنبال رسیدن به راه موفقیت است زیرا میخواهد به بهترین ورژن خود برسد. پس بیایید بیهوده مطالعه بیش از حد برای تیزهوشان نداشته باشیم.